Petrol Fiyatları Ne Zaman Yükselecek? Petrol endüstrisindeki değişen eğilimlerin sonunu işaret eden bir arz ve talep yakınsaması gerçekleşmek üzere olabilir. Guinness Global Energy fonunun eş yöneticisi Jonathan Waghorn, böyle bir yakınlaşmanın neden yakında gerçekleşebileceğini açıklamaya çalışıyor.
Bazı yüksek riskli yatırım fonları, petrol fiyatlarının geçtiğimiz yaz 2014’te varil başına 100 dolardan, 2015’te varil başına 40 dolara düşmesi nedeniyle büyük kayıplar yaşadı. Bu yaz 2015, özellikle enerji piyasaları için acımasız bir olay oldu.
Brent Petrol, Ağustos’ta 40 $ / bl sınırının altına indi ve bu süre zarfında enerji öz kaynakları yüzde 25 civarına düştü. Bu, bu yılın en kötü performans gösteren sektörü olarak kabul edildi. Brent Petrol diğer petrollerden biraz farklıdır; tatlı hafif ham petrol olarak kabul edilen bir petrol türüdür.
Petrol Fiyatları Ne Zaman Yükselecek?
Brent petrol, dünya genelinde ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde ölçüt oluşturmaktadır. Bu tür yağ, düşük yoğunluğa sahip olduğu için hafif olarak tanımlanır. Düşük kükürt içeriği içerdiği için tatlı olarak adlandırılır. Brent karışımı petrol, esas olarak Norveç’te ve Birleşik Krallık kıyılarında Kuzey Denizi’nde bulunur.
Petrol endüstrisindeki yatırımcılar ve kilit oyuncular, işleri yeniden tanımlayabilecek ve tersine çevirebilecek herhangi bir işaret arıyor. Petrolün eksen ölçeğindeki nihai sıkılaşma ile arz ve talep belirsiz görünüyor. ABD’nin kaya petrolü üretiminin azalması veya OPEC’in arzı azaltmak için çıkış yapması nedeniyle önce bir arz işaretinin gelmesi muhtemeldir.
Petrol Üretimi ve OPEC
Haziran 2015 için petrol üretimi düşüş eğilimi gösterdi, ancak OPEC üretiminin rekor seviyeye ulaşmasının ardından Nisan ayı zirve oldu. Suudi Arabistan ve Irak gibi diğer ülkelerde bu bölgelerdeki üretim 30 yılın rekorunu kırdı. Şimdi her şey eşit görünse de, yakında bir arz ve talep dengesi oluşması muhtemeldir. Ancak 2016’nın ikinci yarısında talebin arzı geride bırakması muhtemeldir.
Şu anda, borçların yükselme eğilimi göstermesi nedeniyle bir dizi OPEC üyesi ekonomik stres yaşamaya başlıyor. Bazı Orta Doğu ülkeleri şu anda artan borçlar yaşıyor çünkü bütçeleri neredeyse varil başına 40 $ ‘lık daha düşük fiyatlarla karşılanmıyor. Şu anda, bu ülkeler bu kadar düşük petrol fiyatları ile karşılanmayan bütçelerle çalışıyorlar.
Ağustos 2015’e ulaşan 40 dolarlık petrol fiyatı, petrol arz ve talebinin yanı sıra fiyatların geleceğine dair bazı göstergeler taşıyabilir. Bugün 40 dolarlık fiyat, en yüksek maliyetli üreticiler için bile petrol arzının nakit maliyeti olarak kabul ediliyor. Petrol fiyat döngüsü incelendiğinde bu fiyat dip olarak görülmektedir.
Düşük Petrol Fiyatı Ne Kadar Sürdürülebilir
Hakim düşük petrol fiyatı bir süre daha devam edebilir, yani bir süre daha sürdürülebilir olabilir. Bununla birlikte, ABD mevsimsel rafineri duruş sürelerini kaydettikçe ham petrol stokları artmaya devam edebilir. Omuz dönemi sona erdiğinde, ABD’nin arz düşüşlerini teyit etmesi ve OPEC’in sınırlı büyümesini dile getirmesi bekleniyor. 2016’da çok az ekstra petrol üretim kapasitesi var, bu da petrol envanterindeki çıkışın çözüleceği ve fiyatların güçlenmeye başlayabileceği anlamına geliyor.
Küresel Bir Petrol Talebi İçin Yeterli İtici Güç Var Mı?
2014 yılında düşük talep artışı vardı; ancak 2015’te bazı gelişmeler oldu. Ocak ayında tanık olunan 1 milyon varilden her gün yaklaşık 1,6 milyon varile çıkan bir büyüme beklentisi vardı. Ulaşım sektörü petrole olan talebi yönlendiriyor. Diğer sektörlerde, petrol daha ucuz alternatiflerle yer değiştirmiştir, ancak nakliye sektöründe rakipsiz kalmaktadır. Bu nedenle petrol talebinin artmaya devam etmesi muhtemeldir ve 2035 yılına kadar bir günde 115 milyon varile ulaşabilir.
Petrol Piyasası Fiyatlarının Enerji Hisse Senetleri Üzerindeki Etkileri
Petrol fiyatlarının düşmesinin ardından enerji hisse senetleri zarar gördü. Ancak talep ve arz duyarlılığının petrol fiyatlarındaki artışları desteklemeye başlamasıyla hisse senetlerinin toparlanmaya başlaması bekleniyor. Enerji hisse senetleri ancak uzun vadede gerçeğe uygun değeri çekebilir. İkinci yarıda 2016 yılına kadar olumlu işaretler olmayabilir.
Petrol Fiyatlarında Bir Toparlanma Olması Muhtemel Olduğunda
2016 yılının ilk yarısına kadar yeniden dengeleme gerçekleşmeyebilir. Bununla birlikte, Suudi Arabistan piyasalarının attığı adım, fiyatların ne zaman toparlanacağı konusunda etkili olabilir. Suudi Arabistan’ın hedefine ulaşıldığında, yani ABD üretimi dokuz aydan fazla bir süre azaldığında, bu, önümüzdeki Mart ayına kadar bu petrol piyasalarının arzı yönetmeye başlayabileceği ve fiyatların artmaya başlayabileceği anlamına geliyor.
Fiyatların hemen varil başına 100 $ ‘a ulaşmaması daha olasıdır; ancak varil başına 70 ila 80 $ ‘a ulaşabilirler. Serbest yatırım fonları, düşen petrol fiyatları nedeniyle kötümser. Petrol fiyatları 2016’da bazen zirve yapana kadar, enerji sektöründeki Hedge fonlarına yatırımcılar belirsizliğini koruyabilir. Şu anda fiyatlar yükseliyor ve düşüyor, kısa vadede çok öngörülemez hale gelen bir trend.
Tarihsel verilere göre, petrol fiyatlarının 40 dolarlık işareti her zaman petrol fiyat döngüsünün alt sınırını temsil etti. Bu nedenle, fiyatın ne zaman seçilmeye başlayacağı sadece bir zaman ve zaman meselesidir. Ayrıca, OPEC ve Suudi Arabistan pazarları dahil olmak üzere kilit üreticilerin hedeflerine de bağlı olacak.