Mali Tablo Nedir? Kendi işletmeniz varsa, şirketinizin gelirini, varlıklarını, giderlerini ve nakit akışını kapsayan mali tabloları anlamanız ve üretmeniz gerekir. Bu belgeler standart bir formattadır ve yatırımcılar ve diğer ilgili taraflar tarafından karlılığı değerlendirmek ve projelendirmek için kullanılabilir.
Mali tablolar hakkında daha fazla bilgi edinin – hangi belgelerin dahil edildiği ve bunların nasıl kullanılabileceği de dahil olmak üzere, hemen buradan. Ayrıca, tamamlaması kolay şablonlar da dahil olmak üzere kendi başlığınızı oluşturmak için bazı yararlı referanslar alacaksınız.
Mali Tablo Nedir?
Mali tablolar, işletmeler tarafından mali performanslarını göstermek için üretilen 3 temel belgeden oluşmaktadır.
Bu belgeler, yatırımcılar ve analistler tarafından bir işletmenin nasıl gittiğini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Yatırımcılar, bir işletmeyi finanse edip etmemeye karar vermeleri için mali tabloları kullanabilirler; bireyler bu bilgileri veya bu bilgileri incelemiş analistlerin yorumlarını hisse alıp almayacağına karar vermek için kullanabilmektedir. Vergi beyannamesi ve ödemeye uygunluğu sağlamak için mali tablolar devlet kurumları tarafından da denetlenebilmektedir.

Mali tablolar işletme sahipleri için de önemlidir. Kendi mali tablolarınızı oluşturup analiz ederek, masrafları azaltabileceğiniz veya nakit akışını ve geliri iyileştirebileceğiniz yerleri daha kolay tespit edebilirsiniz. Bu anlayışla donanmış olarak, daha iyi taktiksel ve stratejik iş kararları verebilir ve kendinize daha fazla kar elde edebilirsiniz.
Mali Tablolar Neleri İçerir?
Standart mali tablolar 3 temel belgeyi içerir – bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosu. Farklı işletmeler, bu belgelerde raporlanacak çok farklı verilere sahip olacaktır. Dolayısıyla format ve akış, karşılaştırma ve kontrol için oldukça standarttır. Temel finansal belgelerin her biri şunları içerir:
Bilanço Nedir?
Bilanço, bir işletmenin performansını değerlendirmek isteyen yatırımcılar ve analistler tarafından kullanılan temel belgelerden biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu ifade, bir şirketin varlıklarını, öz sermaye dahil olmak üzere yükümlülükleriyle dengeler. Şirketin neye sahip olduğunu ve yatırımcılara ve alacaklılara ne borçlu olduğunu gösterir.
Bilançoda, ödenmeyi bekleyen borçlar ve alacaklılar gibi yükümlülüklerin yanı sıra bir şirketin varlıklarını bulacaksınız. Ayrıca hissedarların sahip olduğu öz sermayeyi de göreceksiniz. Varlıklar, borçların ve öz sermayenin toplamını dengelemelidir – temel bilanço formülünü yaparak:
Varlıklar = borçlar + öz sermaye
Farklı şirketler, farklı varlık ve yükümlülük türlerini tanımlamaları gerekeceğinden; bilançoları için biraz farklı raporlama standartları kullanabilmektedir. Bununla birlikte, genellikle, varlıklar ve borçlar uzun ve kısa vadeli kaygılara ayrılır. Dolayısıyla önce gelen cari varlıklar, ardından cari olmayan varlıklar; cari borçlar, cari olmayan borçlar ve öz sermaye ile sunulmaktadır.
Gelir Beyanı Nedir?
Gelir tablosu, kar ve zarar tablosu veya kazanç tablosu olarak da adlandırılabilmektedir. Bu belge, şirketin gelir ve giderlerini gösterir ve işletmenin günlük işleyişi hakkında iyi bir fikir verir.
İşin türüne bağlı olarak, gelir tabloları az ya da çok karmaşık olabilmektedir. Bununla birlikte, hepsi aynı temel bilgileri gösterir. Tahakkuk eden gelir ve giderler ile dönem boyunca ortaya çıkan kâr veya zarar. Gelir tablosu formülü aşağıdaki gibidir
Toplam gelir – toplam giderler = net gelir
Gelir tablosu, işletme sahipleri ve yatırım yapmayı düşünen herkes için önemli bir araçtır. Düzenli olarak gelir tabloları oluşturarak; Örneğin her ay veya üç ayda bir zaman içindeki performansı karşılaştırabilirsiniz. Dolayısıyla şirketinizi büyütmenin daha iyi yollarını arayabilirsiniz.
Gelir beyanları hakkında daha fazla bilgi edinin ve kendinizinkini oluşturmanıza yardımcı olacak ücretsiz gelir tablosu şablonları edinin.
Nakit Akış Tablosu Nedir?
Bir mali tabloya dahil edilen son belge bir nakit akış tablosudur. Bu, maaş bordrosu ve kira gibi işletme giderlerinin yanı sıra; yatırımlardan elde edilen satışlar ve fonlar da dahil olmak üzere, bir işletmeye nakit hareketini gösterir.
Nakit akış tabloları genellikle 3 bölüme ayrılmaktadır; işletme faaliyetleri, yatırım faaliyetleri ve finansman faaliyetlerdir. İşletme faaliyetleri, hisse senedi satarak, personele ödeme yaparak ve kira ve elektrik faturalarını karşılayarak günlük gelirleri ve harcamaları içerir. Yatırım faaliyetleri, mülk veya ticareti yapılan varlıkları satın alma veya satma gibi daha uzun vadeli para akışlarını içerebilmektedir. Son olarak, finansman faaliyetleri, kredilerin edinimini ve geri ödemesini, hisse senetlerini ihraç veya geri satın almayı ve diğer yatırım işlemlerini içermektedir.
Nakit akış tablosu, bir şirketin fonlarını iyi kullandığını gösterebildiğinden ve faaliyete devam etmek için yeterli likiditeye sahip olmayı makul olarak bekleyebileceğinden yatırımcılar ve işletme sahipleri için önemlidir.
Muhasebe ve finansal raporlama, bir girişimci adına en sevdiğiniz konu olması zorunlu değildir. Dolayısıyla finansal tabloları anlamak her işletme sahibi için bir zorunluluktur.
Kendi ifadelerinizi yazmamaya karar verebilirsiniz. Bir muhasebeci veya ekip üyesinin sizin için ayrıntılar üzerinde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla yine de fırsatları ve riskleri tespit etmek için kendi iş raporlarınızı okuyup anlayabilmeniz gerekmektedir. Bu hızlı genel bakışı bir kılavuz olarak kullanın. Ve kendi mali tablolarınızı oluşturmaya ve analiz etmeye başlamak için diğer bağlantılı kaynaklara göz atın.