İş Planı Nasıl Hazırlanır? Amacınız başarılı bir iş yürütmekse, bir iş planı, arzulu düşünceden gelişen bir işletmeye gitmeniz gereken belgedir.
Bir iş planı, tüm şirketlerin yapı taşlarından biridir. İster yeni başlıyor, büyüyor, ister kurulu bir şirketi ihtiyacınız olan bir sonraki seviyeye taşıyor olun.
Bu yararlı makalede, kuruluşunuzun doğru yönde ilerlemesini sağlamak için bir iş planının nasıl yapılacağına ilişkin tüm önemli ayrıntıları gösterir.
İş Planı Nasıl Hazırlanır?
Düşünülmüş ve dinamik bir iş planı, tüm işletmeler için temel bir belgedir. Yeni başlayanlar, fonlara erişmek veya yatırımcıları çekmek için uygun bir iş planına ihtiyaç duyma eğilimindedir ve yerleşik şirketler, hedefleri ve kilometre taşlarını derinlemesine düşünme, belirleme ve iletme yolu olarak iş planlarını kullanır.
İyi bir iş planı, işletmenizin faaliyet göstereceği ortam, şirketin hedefleri, kilometre taşları ve uzun vadeli planları, onu çalıştıran insanlar ve pazarlama ve satış stratejisi, ürün yeniliği ve finansal tahminler gibi pratik ayrıntılar boyunca yürür.
Bir iş planı oluşturmanın birçok avantajı vardır. Firmanızı kurmadan önce bu geniş iş kavramlarını düşünerek riskleri değerlendirip azaltıp ve fırsatları tespit edebilirsiniz. Bir iş planı, bir girişimci olarak güvenilirliğinizin sağlam bir göstergesidir. Ve iş planınız aracılığıyla vizyonunuzu yatırımcılara, ortaklara, meslektaşlara ve tedarikçilere iletebilirsiniz.

Her şirketin kendine özgü bir iş planı olacaktır. Bu nedenle kapsanan konularda genellikle benzerlikler vardır. Bu da iş planı şablonlarının şirketiniz için mükemmel planı oluşturmak için kullanılabileceği anlamına gelir.
Bir İş Planı Nasıl Yapılır?
Potansiyel yatırımcılarınızın ihtiyaç duyduğu temel bilgiler üzerinde çalışarak kendiniz bir iş planı oluşturabilirsiniz. En kolay yol, bir iş planı şablonu seçme ve uyarlama olabilmektedir. Şablonlar ve farklı türlerdeki işletmeler tarafından kullanılan bitmiş planlar değişiklik gösterse de, her iş planı aşağıdaki temel noktaları kapsama eğilimindedir:
Yönetici Özeti Nedir?
Bu hemen hemen her iş planının ilk bölümü olsa da, bunu son olarak yazmak isteyeceksiniz. Yönetici özeti sağlamak, okuyucuları ikna etmenin ve planlarınızı okumaya teşvik etmenin en iyi yoludur. Bunu ayrıntılı planınızın başlıklarını özetlemek ve şirketinizin misyonu ve vizyonu üzerinden konuşmak için bir fırsat olarak kullanın. Okuyucuyu, sizin ve işletmenizin kalabalığın arasından nasıl sıyrılabileceğinizi göstererek devam etmesi için teşvik edin.
Yatırımcıların şirketlere ve fikirlere yaptıkları kadar insanlara da yatırım yaptıklarını unutmayın. Bu nedenle ekibinizi ve onların işletmenize nasıl güçlü yetenekler getireceklerini gösterin.
İşletmenizin yardımcı olacağı, tespit ettiğiniz karşılanmamış ihtiyacı belirleyin. Müşterileriniz için hangi sorunu çözeceksiniz?
Burada, hedef pazarınızın kim olduğu ve teklifinizi neden sevecekleri hakkında da konuşabilirsiniz. Dolayısıyla ürün satıyorsanız, üretim veya kaynak bulma süreçleriniz ve üzerinde çalıştığınız benzersiz yeni ürünlerle ilgili herhangi bir ilgili araştırma veya geliştirme yoluyla çalışabilirsiniz. Fiyatlandırma stratejinizi ve neden müşterilerinizin bu fiyat noktasında sizden satın almaya istekli olacağına inandığınızı açıklamayı unutmayın.
İşletmeniz Hangi Pazarda Faaliyet Gösterecek
Rakiplerin kim olduğunu, müşteri davranışındaki olası eğilimleri, satışlarınızı etkileyebilen yasal veya çevresel faktörleri ve güvenli bir pazar payını nasıl oluşturabileceğinizi anlamasına yardımcı olun.
Karşı karşıya kalacağınız rakiplerin bazı güçlü ve zayıf yönlerini anladığınızı gösterin ve teklifinizin ne kadar farklı ve daha çekici olduğunu açıklayın.
Müşterilerle Nasıl Bağlantı Kuracaksınız?
Bir sonraki önceliğiniz, müşterileri nasıl bulacağınızı ve onlarla nasıl bağlantı kuracağınızı açıklamaktır. Pazarlama stratejiniz nedir ve tekrar tekrar gelecek olan kararlı bir müşteri tabanını nasıl oluşturmayı planlıyorsunuz?
Örneğin sosyal medya, ücretli reklam veya doğrudan satış dahil olmak üzere müşterilerle konuşmak için kullanmayı düşündüğünüz kanallar hakkında ayrıntılara girebilirsiniz.
Beklenen Giderleriniz ve Kar Potansiyeliniz
Ele alınan son nokta, gerçek veya öngörülen mali tablolarınızı, bütçelerinizi ve tahminlerinizi içerecektir. Canlı verileriniz varsa bunu ekleyebilirsiniz. Bu nedenle bir başlangıç için bir plan oluşturuyorsanız, projeksiyonlara güvenmeniz gerekebilmektedir. Bu durumda, tahminlerin arkasındaki varsayımları açıkladığınızdan emin olun, böylece okuyucu sayıların nereden geldiğini görebilirsiniz.
İş Planı Türleri Nelerdir?
Şirketinize uygun iş planının türü, kişisel tercihlerinizin yanı sıra koşullara da bağlı olacaktır. Bu nedenle bir iş planı oluşturmak için iki geniş yaklaşım vardır.
Yalın iş planı
Yalnızca en kritik bilgileri kapsayan kısa bir belgedir, muhtemelen tek bir sayfa kadar küçüktür. Yalın iş planları bir yapıyı izleme eğilimindedir. Bu nedenle madde işaretleri şeklinde yazar, böylece okuyucu belgeye göz atıp ve içeriği kolayca sindirebilmektedir.
Yalın iş planları, yerleşik işletmeler için dahili bir referans olarak veya yeni bir işletme için daha geniş fikirlerin akıllıca bir özeti olarak kullanışlıdır. Ancak, yatırımcı arıyorsanız, aynı zamanda daha geleneksel ve daha uzun iş planını da oluşturmanız gerekecek.
İş planı şablonu
İnternette ihtiyaçlarınıza uygun ücretsiz bir iş planı şablonu bulabileceksiniz. Bu nedenle işletmenizin gereksinimlerine uyacak şekilde indirip ayarladığınız Word şablonları da dahil olmak üzere bir dizi farklı seçenek vardır.