Borsaların Sahibi Kim? Borsaların, işleyiş şekli ve mülkiyeti kadar kendine has özellikleri ve bir işletmenin farklı özellikleri vardır. Bir borsa, fiyatları arz ve talep kurallarına göre belirlenen, menkul kıymetlerin veya kalemlerin alınıp satıldığı düzenlenmiş bir piyasa olarak adlandırılır.
Daha da önemlisi, işleri geri alırsak, borsaların başlangıçta kendi ticaret üyeleri, komisyoncuları ve piyasa yapıcıları tarafından sahip olunan ve işletilen öz düzenleyici kurumlar olarak kurulduğunu, ancak borsaların daha sonra üyelerini paraya çevirdiğini ve bunun yerine halka hisse teklif ettiğini söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz aylarda Borsa İstanbul’da hisse satışı ülke gündeminde geniş bir yankı oluşturdu. Bir çok yatırımcının aklına gelen ilk soru Borsa Kimin? Hem Bist, hem de global borsalarda durum işleyişi ne şekilde gelişmektedir. Aklınızda yer edilen tüm soruları makalemizde inceleyeceğiz.
Borsaların Sahibi Kim?
Ulusal borsaların performansı genellikle bir ülkenin ekonomik değerlendirmeleri tarafından belirlenirken, yatırımcıların bir ülkenin geleceğine yönelik coşkusu da önemli bir rol oynayabilir. Hisse senedi piyasalarının dinamikleri ve büyüklüğü, bir ülkedeki milli gurur duygusunu da yansıtıyor olabilir. Bir ülkenin borsası ne kadar büyükse, görünüşe göre ekonomi o kadar sağlıklıdır.

Ülke Bazlı İş Çerçevesi:
- – Uygun bankacılık, ekonomi ve politika çerçevesi,
- – Yenilik ve gelişme,
- – Büyük tüketici topluluğu,
- – Büyüme,
- – Yeni milyonerlerin üretimi.
En önemli yatırım fırsatları nereden gelebilir?
“Yeni ve Akıllı para” arzı, her şirket için bir güç sütunu olarak düşünülebilir!
Hükümetler, bankalarla işbirliği içinde, büyük şirketleri çekecek veya barındıracak uygun bir yatırım ve ekonomik iş çerçevesini teşvik edebilir. Geniş tüketici tabanı, bu işletmelerin yenilikçi hizmetlere veya ürünlere yatırım yapmasına olanak tanıyacak.
“Yeni ve akıllı para” burada hareket edecek. Aynı zamanda yeni fırsatlar ortaya çıkacak. Ve nihayetinde, yeni milyonerlerin çıktısına ulaşılabilmektedir. Ve tüm bunlar bir ülkenin borsasını etkileyecek. Maksimum büyümeye ulaşılabilmektedir.
Yukarıdakilerin ışığında ve özellikle eğitimsel nedenlerle, dünyanın en büyük borsalarının mülkiyetinin, büyümeye çalışan yeni ve akıllı parayı besleyen borsaya kayıtlı şirketlerden oluşan karma bir sepet olduğu sonucuna varmak istiyoruz.
Borsa İstanbul Kimin?
Borsa İstanbul Türkiye’de kurumsal şirketlerin hisse senetlerinin alış veya satış yaptığı borsadır. Bist İstanbul, Sarıyer’de faaliyetlerini yürüten bir finans kurumudur. Kuruluş yılı 1866 yılına dayanmaktadır. O yılda ki ismi, Dersaadet Tâhvilat Borsası olarak bilinmektedir. 1985 Yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası olarak değiştirildi. Son olarak günümüzdeki ismi Bist ile faaliyetlerini 2013 yılından bu yana devam ettirmektedir.
Borsa İstanbul, En büyük hissedar, %80.60 oranla varlık fonudur. %2.27’lik dilimi Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği; %10 Katar Yatırım Otoritesi, %7.13 Diğerleridir.
Dünyanın En Büyük Borsaları Kimin?
NYSE Euronext
NYSE Euronext, S&P 100 Endeksinde listelenen ve New York Borsası ile Paris, Amsterdam, Brüksel ve Lizbon merkezli Avrupa borsalarını elinde bulunduran halka açık bir şirkettir.
NYSE’nin hisse senedi piyasalarında işlem yapmak, dünyadaki nakit hisse senedi hacminin üçte birinden fazlasını temsil etmektedir.
Nasdaq Inc.
Nasdaq Inc., Philadelphia veya Boston borsalarının yanı sıra adaşı Nasdaq’ın da sahibi olan halka açık bir şirkettir.
Yedi Avrupa borsasının sahibi veya işletmecisi: Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn ve Nasdaq Vilnius.
Tokyo Borsası
Tokyo Borsası, hisseleri bankalar veya aracı kurumlar gibi üye firmalara ait olan bir anonim şirket olarak örgütlenmiştir.
Piyasa değerine göre Asya’daki en büyük borsadır.
Londra Borsası
Sahibi halka açık bir şirket olan London Stock Exchange Group’a aittir.
1801’de kuruldu. Bilinen en eski borsalardan biridir.
Biliyor musun?
“Dört Büyük Banka” terimi genellikle aşağıdaki merkez bankalarını ifade eder:
- – İngiltere Bankası
- – Japonya Bankası
- – Federal rezerv
- – Avrupa Merkez Bankası
Finans ve borsa hakkında daha fazla bilgi edinme ister misiniz? Buraya tıklamanız yeterlidir.
Bu Makale Yatırım Tavsiyesi Değildir. Piyasalar hakkında temel bilgi adına üretilen bir makaledir.
* Risk Uyarısı: CFD’ler karmaşık araçlardır ve kaldıraç nedeniyle hızla para kaybetme riski yüksektir. Perakende yatırımcı hesaplarının% 77,15’i CFD ticareti yaparken para kaybeder. CFD’lerin nasıl çalıştığını anlayıp anlamadığınızı veya yüksek paranızı kaybetme riskini göze alıp alamayacağınızı düşünmelisiniz.
* Sorumluluk Reddi: Bu materyal bir pazarlama iletişimi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yatırım tavsiyesi veya bir tavsiye veya finansal araçlarda herhangi bir işlem için bir teklif veya talep veya bir garanti veya gelecekteki performans tahminini içermez ve içerdiği şeklinde yorumlanmamalıdır. Geçmiş performans, gelecekteki performansın garantisi veya tahmini değildir.